—- door Maureen ——
Online zichtbaarheid op sociale media is ook belangrijk en werkt mee aan de vindbaarheid van je bedrijf en je website.
Online zichtbaar worden. Hoe doe je dat? (2)
Hoe? Door vooral door te linken naar je website. Dus als er iets nieuws verschijnt op je site, plaats dan een bericht op social media.
Op welke sociale media?
Vaak vragen mensen mij op welke sociale media zij hun berichten moeten plaatsen. Ten eerste ben ik geen voorstander van het woordje “moeten”. Ten tweede geef ik altijd als advies: beweeg je vooral op dat netwerk waar je je het prettigst voelt. Ten derde is het belangrijk om uit te vinden waar jouw doelgroep, klanten, lezers of ambassadeurs zich het liefst op begeven.
Het is net als in het echte leven. In je favoriete kroeg kom je meestal ook je vrienden tegen. Bij de sportclub waar je bent aangesloten, maak je ook je beste vrienden. De vereniging waar je bij zit, geeft je de beste kennissenkring. En de netwerkclub waar je bent ingeschreven, zorgt voor je beste ambassadeurs en fans.
Wat plaats je op sociale media?
En dan de vraag – vaak gepaard met de opmerking, dat ze toch niets te melden hebben – wat je dan op sociale media moet plaatsen. Veel ondernemers onderschatten hoe interessant hun verhaal is. Ze begrijpen niet, dat zij anders zijn dan hun concurrent bijvoorbeeld. Gewoonweg, omdat ieder zijn eigen ding doet, een eigen aanpak heeft, andere medewerkers heeft of andere producten en diensten. Dat onderscheid zorgt ervoor, dat ook jij uniek bent!
Online zichtbaarheid op sociale media
Voorbeelden
Dus plaats bijvoorbeeld:
- Je ontstaansgeschiedenis. Want die is voor elk bedrijf anders.
- Verhalen van je klanten: waarom kiezen ze voor jou? En wat maakt, dat zij zo tevreden zijn over jou?
- Wees niet bang voor negatieve klantverhalen. Uiteindelijk gaat het om hoe je een probleem of klacht aanpakt. Doe je dat goed, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Laat je het liggen, krijg je waarschijnlijk een tsunami van kritiek over je heen. Dus pak die kans en laat zien, dat ook jij fouten kunt maken. Maar dat je ze ook weer recht kunt trekken en je klanten weer tevreden naar huis kunt laten gaan.
- Zet eens je medewerkers in het voetlicht of vertel zelf eens een enthousiast verhaal over je werk.
- Geef eens tips. Want jij bent de expert in je eigen vakgebied. En wees niet bang, dat een ander ermee aan de haal gaat of dat je klanten niet meer komen, omdat zij het zelf kunnen oplossen. Echt, je klanten blijven komen, want die hebben vaak geen zin om jou werk te doen. En die concullega die er met jouw verhaal aan de haal gaat, valt vanzelf door de mand als blijkt dat hij of zij de details van goed vakwerk niet in de vingers heeft.
- Gebruik humor, stel belangstelling in de ander en wees sociaal. Prikkel de interesse van anderen met een beetje creativiteit en originaliteit en, voilá, je hebt er weer een schare nieuwe fans bij!
Zakelijke pagina’s op social media
Vergeet bovendien niet op de diverse netwerken een zakelijke pagina te maken naast je persoonlijke account. Dat kan op bijna elk platform. Alleen op Twitter heb je geen speciale omgeving voor businesspagina’s. Maar schroom niet om naast je persoonlijke profiel ook een zakelijk account aan te maken. Vooral als je je werknemers toegang kunt geven en ze kunt stimuleren mee te helpen met het maken van berichten. Of je klantcontacten te onderhouden, tips te geven en te reageren op vragen.
Interessant? Kom dan naar mijn workshop Online Zichtbaarheid tijdens het event Boost je bedrijf van binnenuit op 13 september in Culemborg.
Maureen Bol, tekstschrijver